Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η ''ΥΒΡΙΣ'' ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

 Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό και καθοριστικό για τη ζωή των ανθρώπων το τρίπτυχο:
 Ύβρις,  Νέμεσις,  Τίσις
Η Ύβρις ήταν η κάθε αλαζονική συμπεριφορά των ανθρώπων που οδηγούσε στην υπέρβαση του ηθικού, του μέτρου, του νόμιμου.
Η Νέμεσις ήταν έννοια της δικαιοσύνης που αποκαθιστούσε την τάξη,  ήταν η αγανάκτηση και οργή για την ''υβριστική'' συμπεριφορά των ανθρώπων, για την υπεροψία και την αλαζονεία τους.
Η Τίσις ήταν η τιμωρία.
Τις τελευταίες μέρες είμαστε τηλεοπτικοί μάρτυρες των φοβερών γεγονότων στην Ιαπωνία, του σεισμού των 9 ρίχτερ, του δολοφονικού τσουνάμι και των εκρήξεων στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ο θρήνος αλλά και ο φόβος όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο έχει δημιουργήσει ένα κλίμα πανικού. Πυρηνικές χώρες επανεξετάζουν την πυρηνική τους πολιτική. Άλλες ετοιμάζονται και εφοδιάζονται για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ραδιενεργού νέφους.
Όλα αυτά έφεραν στο νου μου το αρχαίο Ελληνικό τρίπτυχο.
Ο άνθρωπος αποδείχθηκε ανίσχυρος μπροστά στην αποδεικνυόμενη μοναδική υπερδύναμη, που είναι η φύση. Ο άνθρωπος ξεπέρασε το μέτρο, ξέχασε ότι είναι άνθρωπος, πίστεψε ότι έγινε υπεράνθρωπος και τελικά κατάντησε να είναι είτε απάνθρωπος, είτε '' ανθρωπάκι'' μπροστά στην παντοδυναμία της φύσης.
Δυστυχώς οι Ιάπωνες δε διδάχθηκαν από το Ναγκασάκι  και τη Χιροσίμα.
Μπροστά στον οικονομικό τους θαύμα μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο έδειξαν αλαζονική συμπεριφορά, ενώ γνώριζαν ότι είναι η πιο σεισμογενής περιοχή του κόσμου, η χώρα που γεννά τσουνάμι. Και ενώ θα έπρεπε να μην  επιτρέψουν την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ή τουλάχιστον οι εγκαταστάσεις τους να είναι όσο γίνεται πιο ασφαλείς όχι μόνο από σεισμό αλλά και από τσουνάμι ( τουλάχιστον με την πληροφόρηση που έχουμε), αυτοί έδειξαν αδικαιολόγητη αδιαφορία και υπεροψία,  απέδειξαν πόσο ανίσχυρος είναι ο άνθρωπος μπροστά στη φύση.
   Έτσι με την ''υβριστική'' αυτή συμπεριφορά τους ήρθε η Νέμεσις για να αποκαταστήσει την τάξη και η Τίσις, η τιμωρία.
   Είθε οι επιπτώσεις και για την Ιαπωνία και για τις γειτονικές της χώρες αλλά και
για όλη την ανθρωπότητα να παραμείνουν εδώ, να μην υπάρξει συνέχεια. Και το πάθημα αυτό να γίνει μάθημα και για τους κυβερνώντες και για τους επιστήμονες.

2 σχόλια:

  1. ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ
    ΤΟ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
    ΠΑΝΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ
    ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΒΑΘΙΑ ΡΙΖΩΜΕΝΗ, ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΑΝΕΙΠΩΤΟΣ, ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΑΜΕΤΡΗΤΗ, ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.....ΧΑΟΣ !!!! ΘΥΜΑΤΑ...ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ...ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΘΕΙ ....ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ....ΑΣ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ....ΑΡΚΕΤΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΜΑΚΑΡΙΟΙ....ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως το γράφεις είναι!
    Ο άνθρωπος πίστεψε ότι έγινε ''υπεράνθρωπος''.
    Και στην πραγματικότητα είναι μόνο μια ασήμαντη κουκκίδα στο Σύμπαν.
    Το κακό είναι ότι ''τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα''!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή