Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

H ΔΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛ. ΚΡΑΤΟΥΣ

    ''Τα οικονομικά του Ελλ. κράτους οδηγήθηκαν σε καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Εκπρόσωποι των Δυνάμεων ανέλαβαν τη διαχείριση βασικών κρατικών εσόδων...... Η διεθνής Επιτροπή (τρόικα;) αντιμετώπισε τις τρέχουσες ανάγκες με ένα μεγάλο δάνειο  (110 δισ ευρώ;) που χορηγήθηκε με την εγγύηση των Δυνάμεων. Στη συνέχεια εκτός από το βασικό της ρόλο, δηλ την εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων, λειτούργησε επιπρόσθετα και ως τεχνικό συμβουλευτικό σώμα, συμβάλλοντας  γενικότερα στη  βελτίωση των επιδόσεων της Ελλ. οικονομίας.  Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και έγιναν ορατά λίγα χρόνια αργότερα......... Η εγγύηση των Δυνάμεων αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους, ενώ ο έλεγχος απάλλαξε τους δημοσιονομικούς μηχανισμούς  από δυσλειτουργίες του παρελθόντος ( βλ. διαρθρωτικές αλλαγές)................. Λίγα χρόνια αργότερα παρά τα προβλήματα στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών..............και παρά το γεγονός ότι η αποπληρωμή των δανείων εξακολουθούσε να απορροφά το 1/3 των εθνικών εσόδων, τα δημόσια οικονομικά  μπορούσαν να χαρακτηριστούν υγιή, οι προϋπολογισμοί ήταν ελαφρώς πλεονασματικοί και οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους σαφώς αυξημένες''.
   ''Η δανειακή επιβάρυνση εξανάγκασε το Ελληνικό κράτος να αποδεχθεί τη μέγιστη των ταπεινώσεων, την επιβολή του οικονομικού ελέγχου. Η διεθνής οικονομική επιτροπή ( τρόικα;) που συστάθηκε με υπόδειξη των Δυνάμεων έδρευε στο ελληνικό έδαφος, ενώ ο ρόλος της δε σταματούσε στον έλεγχο και τη διαχείριση των εσόδων του κράτους, αλλά προχωρούσε και στη βαρύνουσα γνωμάτευση..........................για τη σύναψη νέων δανείων και γενικά για όλα σχεδόν τα δημοσιονομικά θέματα. 
      Οι υπερεξουσίες αυτές της δεθνούς οικονομικής επιτροπής (τρόικα) ουσιαστικά αναιρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις εξουσίες της ελληνικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, καθώς οι αποφάσεις του κράτους για σχεδιασμούς οικονομικής ανάπτυξης ελέγχονταν από εξωελλαδικά κέντρα, ερήμην του ελληνικού λαού''.
                                                                            Σ. Τζόκα
Αν νομίζετε ότι τα κείμενα αυτά αναφέρονται στη σύγχρονη πραγματικότητα, κάνετε λάθος. Ό,τι συμβαίνει τώρα, συνέβη και πριν 113 χρόνια. Τα κείμενα αυτά αναφέρονται στην Ελληνική χρεοκοπία του 1893 και το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τις έξι (6)  δανείστριες χώρες το 1898. Τότε είχαμε εξαμελή επιτροπή, τώρα έχουμε τριμελή (τρόικα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...