Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Φράσεις που ομορφαίνουν τον λόγο...


Φράσεις που ακούμε συχνά και που χρησιμοποιούμε ή θα θέλαμε να τις χρησιμοποιήσουμε..... και που πολλές φορές ακούμε να χρησιμοποιούνται με λάθος σημασία ή με συντακτικά λάθη..........
Ας δούμε μερικές.........
1. Koινή συναινέσει:  Η συμφωνία σε μια αποδεκτή λύση , η αποδοχή όλων των ενδιαφερομένων σε μια πρόταση...Τη φράση την ακούμε συχνά όταν δίνεται διαζύγιο κοινή συναινέσει....Συμφωνούν δηλαδή και οι δύο σύζυγοι στην από κοινού λύση του γάμου καθώς και στον τρόπο διάλυσής του.
2.Περί όνου σκιάς: Πολλές φορές ακούμε να συζητούν  και να διαφωνούν για ασήμαντο λόγο συνάδελφοι, ή οι πολιτικοί που παρακολουθούμε συχνά τον καβγά τους για άνευ αξίας θέματα. Λέμε λοιπόν ότι διαπληκτίζονται περί όνου σκιάς..
Για την σκιά του γαϊδουριού δηλ...για τόσο ασήμαντο θέμα.
3.Εν τη ρύμη του λόγου: Σύμφωνα με τη ροή του λόγου...Ρύμη σημαίνει φορά .
Η φράση σημαίνει σύμφωνα με τη ροή του λόγου, καθώς μιλάμε...Λέμε πολλές φορές κάτι λάθος ή κάτι που δεν έπρεπε να πούμε και αυτό έγινε εν τη ρύμη του λόγου!!
4.Εις επήκοον πάντων:  Σε θέση που κάποιος ακούει καλά... Ειπώθηκε ο λόγος του, ώστε να ακουστεί καλά χωρίς παρεξηγήσεις και υπαναχωρήσεις.
Το επήκοον από το επί και ακοήν σημαίνει σε απόσταση ακοής.
Λέμε...Εις επήκοον πάντων των μαθητών ο καθηγητής έδωσε οδηγίες...
5.Εν κατακλείδι: Η φράση σημαίνει στο τέλος , τελειώνοντας τη συζήτηση..
Είναι ο επίλογος όλων αυτών που ειπώθηκαν...ή που γράφτηκαν.
Η λέξη  κατακλείδα είναι  από το κλείω δηλ τελειώνω..
Λέμε...εν κατακλείδι ο παναθηναϊκός ήταν καλύτερος και κέρδισε δίκαια.
6.Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται: Δρυς είναι η βελανιδιά...Έπεσε λοιπόν η βελανιδιά και κάθε άνδρας κόβει ξύλα. Στον λόγο έχει μεταφορική σημασία..
Όταν κάποιος ισχυρός χάσει την εξουσία του ή την ισχύ του τότε κάθε ένας γύρω του προσπαθεί να επωφεληθεί...
Λέμε .....Όταν χαθεί  η κεφαλή μιας οικογένειας τότε τα μέλη της ακολουθούν το δικός τους δρόμο...Δηλ ''δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται'' θα λέγαμε για την οικογένεια αυτή!
7.Εική και ως έτυχε: Και οι δύο λέξεις σημαίνουν το ίδιο ακριβώς: το κατά τύχη, όπως έτυχε και χρησιμοποιούνται για έμφαση ώστε να δείξουμε το τυχαίο, το χωρίς πρόγραμμα, το ''όπου μας βγάλει η άκρη''!! Χωρίς σχέδιο...
Λέμε....Ο Κ...πτώχευσε γιατί δεν είχε ποτέ ένα πρόγραμμα ,εική και ως έτυχε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου