Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

H ΔΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛ. ΚΡΑΤΟΥΣ

    ''Τα οικονομικά του Ελλ. κράτους οδηγήθηκαν σε καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Εκπρόσωποι των Δυνάμεων ανέλαβαν τη διαχείριση βασικών κρατικών εσόδων...... Η διεθνής Επιτροπή (τρόικα;) αντιμετώπισε τις τρέχουσες ανάγκες με ένα μεγάλο δάνειο  (110 δισ ευρώ;) που χορηγήθηκε με την εγγύηση των Δυνάμεων. Στη συνέχεια εκτός από το βασικό της ρόλο, δηλ την εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων, λειτούργησε επιπρόσθετα και ως τεχνικό συμβουλευτικό σώμα, συμβάλλοντας  γενικότερα στη  βελτίωση των επιδόσεων της Ελλ. οικονομίας.  Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και έγιναν ορατά λίγα χρόνια αργότερα......... Η εγγύηση των Δυνάμεων αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους, ενώ ο έλεγχος απάλλαξε τους δημοσιονομικούς μηχανισμούς  από δυσλειτουργίες του παρελθόντος ( βλ. διαρθρωτικές αλλαγές)................. Λίγα χρόνια αργότερα παρά τα προβλήματα στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών..............και παρά το γεγονός ότι η αποπληρωμή των δανείων εξακολουθούσε να απορροφά το 1/3 των εθνικών εσόδων, τα δημόσια οικονομικά  μπορούσαν να χαρακτηριστούν υγιή, οι προϋπολογισμοί ήταν ελαφρώς πλεονασματικοί και οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους σαφώς αυξημένες''.
   ''Η δανειακή επιβάρυνση εξανάγκασε το Ελληνικό κράτος να αποδεχθεί τη μέγιστη των ταπεινώσεων, την επιβολή του οικονομικού ελέγχου. Η διεθνής οικονομική επιτροπή ( τρόικα;) που συστάθηκε με υπόδειξη των Δυνάμεων έδρευε στο ελληνικό έδαφος, ενώ ο ρόλος της δε σταματούσε στον έλεγχο και τη διαχείριση των εσόδων του κράτους, αλλά προχωρούσε και στη βαρύνουσα γνωμάτευση..........................για τη σύναψη νέων δανείων και γενικά για όλα σχεδόν τα δημοσιονομικά θέματα. 
      Οι υπερεξουσίες αυτές της δεθνούς οικονομικής επιτροπής (τρόικα) ουσιαστικά αναιρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις εξουσίες της ελληνικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, καθώς οι αποφάσεις του κράτους για σχεδιασμούς οικονομικής ανάπτυξης ελέγχονταν από εξωελλαδικά κέντρα, ερήμην του ελληνικού λαού''.
                                                                            Σ. Τζόκα
Αν νομίζετε ότι τα κείμενα αυτά αναφέρονται στη σύγχρονη πραγματικότητα, κάνετε λάθος. Ό,τι συμβαίνει τώρα, συνέβη και πριν 113 χρόνια. Τα κείμενα αυτά αναφέρονται στην Ελληνική χρεοκοπία του 1893 και το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τις έξι (6)  δανείστριες χώρες το 1898. Τότε είχαμε εξαμελή επιτροπή, τώρα έχουμε τριμελή (τρόικα).

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

''Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ''

   Tις τελευταίες  μέρες ζούμε έντονα μια αντιπαράθεση και μεταξύ των κομμάτων και μεταξύ Ελλάδας και ξένων με αφορμή την παρέμβαση-σύσταση των εκπροσώπων της τρόϊκας για το πώς η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος (πώληση δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δισ ευρώ).
   Η παρέμβαση των ξένων στα ελληνικά πράγματα δεν είναι κάτι καινούργιο. Ανέκαθεν οι Δυνάμεις έκαναν παρεμβάσεις με σκοπό να διασφαλίσουν ή να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και όχι ''αγαθή προαιρέσει''. Δυστυχώς οι Ελληνικές κυβερνήσεις,  αδύναμες ή εξαρτημένες γίνονταν υποχείριο αυτών των παρεμβάσεων.
   Ασφαλώς,  όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα ο κόσμος, κανένας δεν μπορεί να ζήσει μόνος του. Έχει ανάγκη τους ξένους είτε για παροχή βοήθειας οποιουδήποτε είδους,  είτε για εξασφάλιση δανείων. Όμως το να συμπεριφέρεσαι ως υποτελής παρακαλώντας τους ξένους διαφέρει από μια αξιοπρεπή πολιτική.
  Φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας αγνοούν  ή δε θέλουν να θυμούνται νουθεσίες παλαιοτέρων. Στην ''Ελληνική Νομαρχία'' του Ανωνύμου του Έλληνος, ο Ανώνυμος, στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης, το 1805, γράφει:
''Ίσως, ω Έλληνες, προσμένετε να σας δώσει την ελευθερία κανένας από τους αλλογενείς δυνάστας; Ως πότε θα πλανώμεθα τόσον αστοχάστως;  Ποιος ανγοεί ότι ο κύριος στοχασμός των αλλογενών είναι  το να προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο των όφελος με την ζημίαν των άλλων;''
   Ο Ιω. Φιλήμονας ιστοριογράφος και αγωνιστής  του 1821 που είδε, άκουσε και έζησε πολλά και κατάλαβε πού οφείλονται οι κατά καιρούς συμφορές που βρίσκουν το Έθνος γράφει:
''Ευεργετήσατε όταν και όσον δύνασθε τους αλλοεθνείς, αλλά προσέχετε την πολιτικήν αυτών προς ημάς ως τον όφιν, ο οποίος θέλει να σας εκβάλει έξω του παραδείσου για να σας βλέπει πεινώντας και διψώντας και γυμνιτεύοντας και ούτω να χορτάσει η κακία αυτού''. Αλήθεια, πόσο επίκαιρα είναι τα λόγια αυτά του Φιλήμονα σήμερα!!!
   Αλλά και λίγα χρόνια πιο πριν ο μεγάλος Ευρωπαίος ηγέτης, που τόση ανάγκη είχε σήμερα η Ευρώπη από έναν  τέτοιο ηγέτη, ο Καρ. Ντε Γκωλ άφησε μια παρακαταθήκη για τους πολιτικούς: ''Στα κράτη δεν υπάρχουν φιλίες, υπάρχουν συμφέροντα''.
     Τέτοιες γνώμες πρέπει να έχουν σήμερα υπόψη οι πολιτικοί μας και να χαράξουν συναινώντας μια εθνική στρατηγική συνεργαζόμενοι και όχι ''υποκύπτοντες'' στις ξένες δυνάμες.