Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

''Το ρεμπελιό των ποπολάρων''

         
         Επιτέλους, κάτι νέο γεννιέται στα μονοκoμματικά, αυταρχικά καθεστώτα της Βόρειας Αφρικής και εγγύς Ανατολής.
         Τα γεγονότα στην Τυνησία, στην Αλγερία, στη  Μαυριτανία, Αίγυπτο ( απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις!!!), στην Ιορδανία δείχνουν το πόσο αποφασισμένοι είναι οι καταπιεσμένοι κάτοικοι. Δεν θα αργήσουν να μπουν στο χορό και οι κάτοικοι της Λιβύης, του Μαρόκου, της Συρίας κλπ.
         Φαίνεται ότι η επαφή με την Ευρώπη και γενικότερα με τον πολιτισμό, ξύπνησαν αυτούς τους μέχρι τώρα καταπιεσμένους και με χαμηλό πνευματικό επίπεδο λαούς. Ασφαλώς η διάθεση ελέγχου και διατήρησης στην εξουσία για πολλά χρόνια των κυβερνήσεών τους, δεν τους επέτρεπαν να ανατπύξουν την ''παιδεία'' των λαών τους. Τους ήθελαν απαίδευτους και ευκολομεταχείριστους. Σ'αυτό βέβαια βοηθά και ο Ισλαμισμός. Δεν έχει παρά να σκεφθεί και να δει κάποιος το επίπεδο καλλιέργειας και τα δικαιώματα  των γυναικών, τις οποίες θέλουν μόνο για να ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους ανάγκες.
          Ήρθε όμως, όπως φαίνεται, η ώρα για σημαντικές αλλαγές. Άλλωστε και οι χιλιάδες μετανάστες νόμιμοι και παράνομοι απ' αυτές τις χώρες που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν αυτήν την αφύπνιση και διάθεση για μια καλύτερη ζωή. Οι σειρήνες της ευμάρειας, που απολαμβάνουν οι λαοί της Ευρώπης, γίνονται  πόλος έλξης γι αυτούς. Όσοι λοιπόν δεν μπόρεσαν να μεταναστεύσουν άρχισαν να ξυπνούν, να ξεσηκώνονται,  να απαιτούν, να διεκδικούν. Μιλάνε για ψωμί, παιδεία, ελευθερία και αυτοί. Θέλουν εκδημοκρατισμό και καλύτερη ζωή.
          Είναι δικαίωμά τους.
          Είναι, όμως, ώριμοι να δεχτούν ένα δημοκρατικό καθεστώς; Ή θα πέσουν σε δεινά όντες ανεκπαίδευτοι στη δημοκρατία και τελικά θα τους επιβληθεί  κάποιο χειρότερο καθεστώς;

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΤO ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΄΄ΕΙΣΒΟΛΗΣ΄΄ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

                 
      Τα τελευταία χρόνια όλοι είμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου που ταλανίζει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ιδίως όμως την Ελλάδα.Αυτό είναι η μετακίνηση-είσοδος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη χιλιάδων μεταναστών,νόμιμων ή παράνομων,από την Αφρική,κυρίως όμως από την Ανατολή.
      Το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο στην ιστορία.Έχει μακραίωνη πορεία,απλά διαφέρει ο τρόπος.Παλιά, στίφη νομάδων μετακινούνταν προς την Ευρώπη αναζητώντας νέους τόπους διαβίωσης.Τότε μπορεί να έφταιγε η αύξηση του πληθυσμού και το φτωχό έδαφος της περιοχής τους.Σήμερα φταίνε και οι πολεμικές συγκρούσεις και η ανασφάλεια των κατοίκων στην Ανατολή.Ενδεχομένως να υπάρχει και κάποιο σχέδιο ισλαμοποίησης της Ευρώπης.
     Ο ελλαδικός χώρος δυστυχώς βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι.Γι' αυτό και δέχθηκε κατ' επανάληψη την πίεση τέτοιων ομάδων. Τα ιστορικά παραδείγματα επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Θα παρακάμψω την ινδοευρωπαϊκή θεωρία για τη μετακίνηση των ευρωπαϊκών φύλων κατά τους προϊστορικούς χρόνους.(Μια ανάλογη βέβαια μετακίνηση αποτελούν και οι Ελληνικοί αποικισμοί κατά τους ιστορικούς χρόνους προς όλα τα παράλια της Μεσογείου, ιδίως προς κάτω Ιταλία-Σικελία ,στη Μ.Ασία,στον Εύξεινο Πόντο,όπου πάνω από 70 αποικίες-πόλεις ελληνικέςείχαν δημιουργηθεί.Θα πει βέβαια κάποιος ότι δεν έχει ομοιότητες με αυτό που γίνεται σήμερα,δεν παύει όμως να είναι μια μετακίνηση).
     Τα ύστερα Ρωμαϊκά χρόνια και τα πρώτα Βυζαντινά ο Ελλαδικός αλλά κι ο Ιταλικός χώρος έγιναν το θέατρο μετακίνησης, καταστροφών, εγκατάστασης πλήθους ''βαρβαρικών'' φύλων από την Ανατολή ή το Βορρά. Ποιος δε γνωρίζει την εισβολή των Ούννων του Αττίλα, των Οστρογότθων, των Βησιγότθων, των Βανδάλων κ.ά. φύλων; Λίγο μετά, τον 7ο  αιώνα έχουμε την κάθοδο στη Βαλκανική των Σλαβικών φύλων. Αργότερα η Μικρά Ασία και η Βαλκανική επρόκειτο να γνωρίσουν ένα νέο φύλο που έρχεται από την κεντρική Ασία, τους Τούρκους, αρχικά τους Σελτζούκους και μετά τους Οθωμανούς. Η παρουσία τους έπαιξε  καταλυτικό ρόλο. Μια αυτοκρατορία διαλύθηκε, η Βυζαντινή και μια νέα δημιουργήθηκε, η Οθωμανική. 
    Η παρουσία τους σήμερα στη Μ. Ασία μέσα στα σύνορα που τους περιόρισε η συνθήκη των Σεβρών το 1920, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ασφαλώς παίζει κάποιο ρόλο, ( άραγε ποιον;;;) στο πέρασμα όλων αυτών των νέων εισβολέων από τα εδάφη της και την είσοδό τους στην Ελλάδα. Και το αστείο είναι ότι υποκρίνεται πως δεν γνωρίζει τίποτε  και γι αυτό αρνείται την επανεισδοχή τους παραβιάζοντας τη συμφωνία που έχει υπογράψει.
   Ίσως, με αυτές τις μετακινήσεις σήμερα, να εκτελείται κάποιο οργανωμένο σχέδιο σε βάρος της Χριστιανικής Ευρώπης.