Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

''Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ''

   Tις τελευταίες  μέρες ζούμε έντονα μια αντιπαράθεση και μεταξύ των κομμάτων και μεταξύ Ελλάδας και ξένων με αφορμή την παρέμβαση-σύσταση των εκπροσώπων της τρόϊκας για το πώς η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος (πώληση δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δισ ευρώ).
   Η παρέμβαση των ξένων στα ελληνικά πράγματα δεν είναι κάτι καινούργιο. Ανέκαθεν οι Δυνάμεις έκαναν παρεμβάσεις με σκοπό να διασφαλίσουν ή να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και όχι ''αγαθή προαιρέσει''. Δυστυχώς οι Ελληνικές κυβερνήσεις,  αδύναμες ή εξαρτημένες γίνονταν υποχείριο αυτών των παρεμβάσεων.
   Ασφαλώς,  όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα ο κόσμος, κανένας δεν μπορεί να ζήσει μόνος του. Έχει ανάγκη τους ξένους είτε για παροχή βοήθειας οποιουδήποτε είδους,  είτε για εξασφάλιση δανείων. Όμως το να συμπεριφέρεσαι ως υποτελής παρακαλώντας τους ξένους διαφέρει από μια αξιοπρεπή πολιτική.
  Φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας αγνοούν  ή δε θέλουν να θυμούνται νουθεσίες παλαιοτέρων. Στην ''Ελληνική Νομαρχία'' του Ανωνύμου του Έλληνος, ο Ανώνυμος, στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης, το 1805, γράφει:
''Ίσως, ω Έλληνες, προσμένετε να σας δώσει την ελευθερία κανένας από τους αλλογενείς δυνάστας; Ως πότε θα πλανώμεθα τόσον αστοχάστως;  Ποιος ανγοεί ότι ο κύριος στοχασμός των αλλογενών είναι  το να προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο των όφελος με την ζημίαν των άλλων;''
   Ο Ιω. Φιλήμονας ιστοριογράφος και αγωνιστής  του 1821 που είδε, άκουσε και έζησε πολλά και κατάλαβε πού οφείλονται οι κατά καιρούς συμφορές που βρίσκουν το Έθνος γράφει:
''Ευεργετήσατε όταν και όσον δύνασθε τους αλλοεθνείς, αλλά προσέχετε την πολιτικήν αυτών προς ημάς ως τον όφιν, ο οποίος θέλει να σας εκβάλει έξω του παραδείσου για να σας βλέπει πεινώντας και διψώντας και γυμνιτεύοντας και ούτω να χορτάσει η κακία αυτού''. Αλήθεια, πόσο επίκαιρα είναι τα λόγια αυτά του Φιλήμονα σήμερα!!!
   Αλλά και λίγα χρόνια πιο πριν ο μεγάλος Ευρωπαίος ηγέτης, που τόση ανάγκη είχε σήμερα η Ευρώπη από έναν  τέτοιο ηγέτη, ο Καρ. Ντε Γκωλ άφησε μια παρακαταθήκη για τους πολιτικούς: ''Στα κράτη δεν υπάρχουν φιλίες, υπάρχουν συμφέροντα''.
     Τέτοιες γνώμες πρέπει να έχουν σήμερα υπόψη οι πολιτικοί μας και να χαράξουν συναινώντας μια εθνική στρατηγική συνεργαζόμενοι και όχι ''υποκύπτοντες'' στις ξένες δυνάμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου