Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

H ΑΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Πρώτιστο καθήκον του σωστού πολίτη είναι η συμμετοχή στα κοινά,η συμμετοχή του στις πολιτικές διεργασίες,στις εκλογές, κάθε φορά που η εξουσία επανέρχεται σ' αυτόν. Η μη συμμετοχή του οδηγεί σ' αυτό που γράφει ο Πλάτων σε μια επιστολή του ''...συμβαίνει καταλιμπάνειν (εγκαταλείπειν) χώραν φαύλοις ανθρώποις''. Για να μη συμβεί αυτό πρέπει ο πολίτης να συμμετέχει και να επιλέγει με την ψήφο του τους πράγματι ικανούς, εκλεκτούς, τους άριστους κατά τον Πλάτωνα.
Τι συνέβη λοιπόν στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές; Γιατί όλα τα κόμματα εμφανίζονται σαν νικητές; Γιατί αυτό το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα ποσοστό αποχής; Και κυρίως, γιατί δεν ενισχύθηκαν τα μικρότερα κόμματα; Γιατί παρερμηνεύουν τα αποτέλεσμα των εκλογών και την αποχή;
Κατά την άποψή μου, το μεγάλο ποσοστό αποχής έχει την ερμηνεία του. Οι πολίτες θέλησαν να τιμωρήσουν, να αφυπνίσουν, να συνεφέρουν, να συνετίσουν τα δυο μεγάλα κόμματα. Δεν βλέπουν λύση, και δεν εμπιστεύονται τα μικρά κόμματα, δεν βλέπουν κάποιο από αυτά να αποτελεί την τρίτη εναλλακτική λύση.Κανένα από αυτά τα κόμματα δεν αύξησε τον αριθμό των ψηφοφόρων του, που λογικά θα περίμενε κανείς. ( Μόνο το Κ.Κ.Ε.πήρε μικρό αριθμό ψήφων παραπάνω). Μπορεί να αύξησαν κατά τι τα ποσοστά τους, αλλά αυτό δε λέει τίποτε. Άλλωστε το μέτρημα με βάση τα ποσοστά είναι εσφαλμένο. Η αλήθεια δεν πρέπει να μετριέται με τα ποσοστά, αλλά με βάση τον αριθμό των ψήφων και πάλι με επιφύλαξη, γιατί στις αυτοδιοικητικές εκλογές υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, όπως φιλίες, συγγένειες κλπ.
Ας ελπίσουμε ότι τα δυο κόμματα  εξουσίας θα ερμηνεύσουν σωστά την αποχή και δε θα επιτρέψουν με την πολιτική τους να επαναληφθεί,  κυρίως σε βουλευτικές εκλογές. Αλλά και οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν το χρέος τους απέναντι στη δημοκρατία.