Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ

Στην Αγγλία άρχισε εκστρατεία από τη Μπέττανυ Χιουζ,ιστορικό,συγγραφέα και παρουσιάστρια ιστορικών εκπομπών,για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και λατινικών στα σχολεία της Βρεττανίας. Η πρόταση υποστηρίζεται από προσωπικότητες πνευματικές και πολιτικές ( συγγραφείς,ο Δήμαρχος του Λονδίνου και άλλοι).                                                                                       
  Δε θα ασχοληθούμε με τα κίνητρα της Χιουζ. Μας ενδιαφέρει η ελληνική πραγματικότητα.Ενδεχομένως κάποιοι να εκπλήττονται διερωτώμενοι πώς είναι δυνατόν να διδάσκονται ΄΄νεκρές γλώσσες ";
 'Αλλοι θα γελάσουν,θα μας θεωρήσουν θαυμαστές των εκπομπών των αδελφών Γεωργιάδη ,θα μας κατηγορήσουν για προγονοπληξία,αναχρονισμό,σκοταδισμό και άλλα τέτοια ηχηρά.
 Ας είναι.
 Η στάση μας τα τελευταία χρόνια δεν ήταν η πρέπουσα.
 Η μεταρρυθμιστική μας μανία έπληξε το μάθημα των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία μας. Μόλις πριν λίγα χρόνια επανήλθε στο Γυμνάσιο.Πριν πέντε χρόνια επανήλθε στην Γ΄ Λυκείου και μόνο για μια ώρα την εβδομάδα.Κάτι είναι κι αυτό.
   Δε γνωρίζουμε τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας.Πιστεύουμε όμως πως η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών είναι επιβεβλημένη.Η πυκνότητα της αρχαίας ελληνικής ,η ομορφιά του λόγου,οι εκφραστικές της δυνατότητες πλουτίζουν τη γλωσσική δυνατότητα του ανθρώπου, του δίνουν την ικανότητα να εκφραστεί ποικιλότροπα.Η νέα ελληνική φωτίζεται και εμπλουτίζεται.Είναι τυχαίο ότι οι νέοι μας σήμερα χρησιμοποιούν ένα φτωχότατο λεξιλόγιο; Δε νομίζω.
  Αν θέλουμε λοιπόν να ενισχύσουμε και τη γλώσσα μας και την εκφραστική δυνατότητα των νέων μας, η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών με σωστό,βέβαια, τρόπο είναι το μέσο.  Άλλωστε  δεν μπορεί να τρελάθηκαν οι ξένοι που προβάλλουν την ανάγκη διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής στα σχολεία τους.

1 σχόλιο:

  1. Ακριβώς αυτό λένε αρκετοί.Ότι δεν μας χρειάζεται η εκμάθηση μιας ''νεκρής γλώσσας''.Δικαιολογώ τη κρίση τους μια και θεωρώ αδαείς όσους εκφράζονται έτσι.Όσο για μένα, ''υποκλίνομαι'' σε όσα γράφεις, μια και ταυτίζομαι απόλυτα με την άποψή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή