Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

H Δίκη των ''5''!


Μετά από 88 χρόνια, ο ΄Αρειος Πάγος, ύστερα από αίτηση του εγγονού ενός από τους 6 εκτελεσθέντες στο Γουδί,ουσιαστικά προχώρησε στην αθώωσή τους.
Συνειρμικά η ''δίκη των 6'', με παραπέμπει σε μια άλλη ενδεχόμενη ''δίκη των 5'' για το ''σκάνδαλο'' του Βατοπεδίου.
Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η δίκη των 6 εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες.
Ήταν μια δύσκολη περίοδος, ο στρατός είχε επιστρέψει καταρρακωμένος, ο λαός ήταν εξοργισμένος και οι χιλιάδες πρόσφυγες εξαντλημένοι και αγανακτησμένοι.
Όλοι ζητούσαν ''αιματηρή κάθαρση '' για να αποφευχθούν άλλες ριζικότερες αλλαγές, όπως ανατροπή της μοναρχίας.
Έτσι με ένα κατηγορητήριο ουσιαστικά και τυπικά αβάσιμο ( κατά τον ιστορικό Βώρο που δεν φημίζεται και για τις δεξιές του τάσεις), αφού δεν αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο δόλος των κατηγορουμένων( που ήταν 8, αλλά οι 6 καταδικάστηκαν σε θάνατο), το δικαστήριο προχώρησε στην εκτέλεση , παρά την αντίδραση του Βενιζέλου, για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα που ζητούσε ''κάθαρση''.
Και ας έρθουμε στο σήμερα. Η χώρα μας περνάει μια δεινή οικονομική κρίση , χρήματα  κατασπαταλήθηκαν ή χάθηκαν ( θυμηθείτε το σύνθημα ''πού πήγαν τα λεφτά'' και μετά το αντιφατικό ''λεφτά υπάρχουν'' με το οποίο σύνθημα κερδίθηκαν οι εκλογές) ή ''όλοι τα φάγαμε '' κατά τον Πάγκαλο ( ειρήσθω εν παρόδω ότι ο παππούς του, Θ Πάγκαλος , μετέπειτα δικτάτορας, έκανε την προανάκριση κατά των 6 και απήγγειλε την κατηγορία της ''εσχάτης προδοσίας'').
Όπως και τότε, έτσι και τώρα ο λαός διερωτάται :
''Καλά ,δεν θα πάει κάποιος φυλακή'';
Διερωτώμαι και εγώ , μήπως η ενδεχόμενη παραπομπή των 5 του Βατοπεδίου εξυπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα;
Γιατί από ό,τι ακούμε, δεν φαίνεται να έχουν ''φάει λεφτά''.
''Έβλαψαν το δημόσιο '', λένε.
''Έχασε το δημόσιο χρήματα, ''πολλά ή λίγα δεν έχει αποφασισθεί ακόμα.
Μήπως αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα για αμαρτίες άλλων  και ρίχνουμε στάχτη έτσι στα μάτια του λαού;;;
Μήπως θα περιμένουμε κάποια χρόνια για να αποδειχθεί η πλάνη του δικαστηρίου και να απαλλαγούν οι ''5'';;
Μα τότε θα είναι αργά, γιατί συνειδήσεις θα έχουν ποδοπατηθεί, πολιτικές καριέρες θα έχουν τελειώσει άδοξα.
Και κάτι άλλο ακόμη.
Ζημιώθηκε το δημόσιο, μας λένε από το πρωί μέχρι το βράδυ στα τηλεοπτικά κανάλια.
Διερωτώμαι εγώ, ως απλός πολίτης.
Τόσες καταπατήσεις δημόσιας γης έγιναν και γίνονται. Βίλες κτίσθηκαν. Άρα τους ξέρουμε. Διώχθηκε κάποιος γι αυτές τις καταπατήσεις ή εδώ δεν έχασε το δημόσιο;;
Το τελευταίο με την περίφημη ''περαίωση'' χάνει λεφτά το δημόσιο ή όχι;;
Και ποιος θα πληρώσει γι αυτήν την ''απιστία κατά του δημοσίου'';;;

4 σχόλια:

  1. Πάντως, ο γιος του Μπελογιάννη δεν ζήτησε αναψηλάφηση της δίκης του πατέρα του!!!!!!!!!
    =============================================

    H απόφαση του Αρείου Πάγου να ακυρώσει τη Δίκη των Έξι ύστερα από 88 χρόνια έρχεται σε μάλλον ακατάλληλη στιγμή, με την έννοια ότι οι περισσότεροι πολίτες θα της δώσουν τη σημασία που ίσως και να της αξίζει, και που συνοψίζεται στο σχόλιο που είδα σε ένα ιστολόγιο: “… και ο Άρειος Πάγος χτενίζεται”.

    Είπαν κάποιοι, και θα συμφωνήσω, ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με αποφάσεις δικαστηρίων. Εγώ επιπλέον θα επισημάνω, αλλά θα περιμένω να μου το επιβεβαιώσει κάποιος νομικός, ότι η “αθώωση” των κατηγορουμένων από τον Άρειο Πάγο έγινε χωρίς να μπει το δικαστήριο στην ουσία του κατηγορητηρίου. Ανάμεσα στα “νέα στοιχεία” που φαίνεται ότι προσκόμισε ο εγγονός του Π. Πρωτοπαπαδάκη ήταν, όπως διάβασα στην εφημερίδα, το τηλεγράφημα του Βενιζέλου που ζητούσε να μην εκτελεστούν οι Έξι και το οποίο έφτασε αργά -μα, αυτό ολοφάνερα δεν έχει σχέση με την ενοχή των κατηγορουμένων αλλά με την εκτέλεση της απόφασης. Και ο Καραμανλής ανέστειλε την εκτέλεση της θανατικής ποινής για τους τρεις πρωτεργάτες της απριλιανής χούντας, αλλά αυτό δεν αθωώνει φυσικά τον Παπαδόπουλο και τον Παττακό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ================= ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
    ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

    Τέλος πάντων, πιστεύω ότι πάρθηκε μια πολιτική απόφαση που θα προστεθεί απλώς σαν ασήμαντη υποσημείωση στην ετυμηγορία της ιστορίας -δεν ξέρω αν παράγει άλλα απτά αποτελέσματα για τους απογόνους των “αθωωθέντων” πέρα από μιαν ηθική δικαίωση.


    Στα σημερινά Νέα, τέσσερις ιστορικοί δίνουν τη γνώμη τους, ενώ υπάρχει και μια σύντομη (ισχνή ίσως) ανασκόπηση της υπόθεσης. Στοιχεία για τη δίκη υπάρχουν στη Βικιπαίδεια. Θα προσέξετε με πόσο αμείλικτη σπουδή έγιναν όλα. Η δίκη διάρκεσε μόνο 15 μέρες, από 31 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου, η δε απόφαση εκτελέστηκε αμέσως -δυο ώρες μόνο περιθώριο είχαν οι καταδικασθέντες για ν’ αποχαιρετίσουν τους δικούς τους. (Υπήρχε βέβαια λόγος για την απάνθρωπη αυτή βιασύνη: να μην προλάβει να φτάσει το ατμόπλοιο με τον Τάλμποτ που μετέφερε το αγγλικό τελεσίγραφο που απαιτούσε αναστολή των εκτελέσεων).

    Με τα σημερινά μέτρα κρίνοντας, η δίκη ήταν απαράδεκτη -άσχετο αν εξίσου απαράδεκτη μού φαίνεται σήμερα η αθώωση. Η στάση του Βενιζέλου, βέβαια, φαίνεται πως ήταν το άκρον άωτο του ανήθικου πολιτικαντισμού, αφού απλώς ένιψε τας χείρας του στέλνοντας ένα τηλεγράφημα που “άργησε” να φτάσει -και αφήνοντας τον Πάγκαλο και τους άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Να σημειωθεί ότι υπήρξαν βενιζελικοί που διαχώρισαν έμπρακτα τη θέση τους, σαν τον Ζαβιτσιάνο που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης. (Ο Ν. Λαπαθιώτης σε ένδειξη αποτροπιασμού για την εκτέλεση απέσυρε το Θούριο της επανάστασης, σε δική του μουσική και στίχους, και το οποίο μάλλον χάθηκε για πάντα. .

    ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
    ============================

    Στο φύλλο της Πατρίδος, πλάι στο ρεπορτάζ για τη δίκη και την εκτέλεση των Έξι, υπάρχει κατάλογος με νεκρούς οπλίτες και αξιωματικούς από την τελευταία φάση των μαχών στη Μικρασία. Οπότε, το ένα εξηγεί το άλλο, θα έλεγα. Η εκτέλεση των Έξι ήταν μια αποτρόπαια αλλά επιβεβλημένη πράξη κάθαρσης. Η τωρινή απόφαση του Άρειου Πάγου, έτσι όπως πάρθηκε, περίπου στα μουλωχτά, μάλλον αδικεί τους εκτελεσμένους παρά τους δικαιώνει. Πάντως, οι οικείοι του Μπελογιάννη δεν ζήτησαν αναψηλάφηση της δίκης.
    ================================================

    Εξάλλου,στα σχόλια, ο ίδιος Άρειος Πάγος που τώρα τόσο μεγαλόψυχα ακυρώνει την απόφαση για τους Έξι, αρνήθηκε στο παρελθόν τέσσερις φορές να ακυρώσει την εξόφθαλμα εσφαλμένη απόφαση καταδίκης του Στακτόπουλου για την δολοφονία του Πολκ -και μάλιστα την πρώτη τέτοια αίτηση την είχε κάνει ο ίδιος ο Στακτόπουλος!

    Κλείνοντας, δεν είναι άστοχη η επισήμανση του Θ. Βερέμη στο άρθρο των Νέων: την Ανατολική Θράκη την εγκατέλειψε αμαχητί το καθεστώς της Επανάστασης του Πλαστήρα, με την προτροπή του Βενιζέλου. Αλλά αυτό περιέργως δεν θεωρήθηκε προδοσία.
    Και κλείνοντας, θάθελα να προσθέσω ότι σήμερα δεν στήνουμε αποσπάσματα, αλλά πρέπει να αναζητηθούν οι ένοχοι, αντικειμενικά, που έδωσαν το ύστατο ΄΄χτύπημα΄΄ σ΄αυτή την έρμη χώρα, που κανείς ποτέ δεν την πόνεσε, αλλά κοίταξαν να της πιούν το λιγοστό ΄΄αίμα΄΄ προς δική τους ευημερία και οικονομική κατάρρευση ενός ολόκληρου λαού. Αυτό δεν πρέπει να τιμωρηθεί??? Καταδικάσανε τρείς γενιές σε πενία, επειδή κάποιοι δεν παραδέχθηκαν ή δεν ήθελαν να πουν ότι είναι ανίκανοι για διαχείρηση. Τι το πιο τίμιο για όλους αυτούς να βγούν και να παραιτηθούν όταν οι περιστάσεις τους ξεπερνούν και να ζητήσουν εθνική σύμπραξη επίλυσης των μεγάλων αδιεξόδων. Αλλά όχι. Κανείς δεν τόκανε. Γι΄αυτό είμαστε σήμερα σ΄αυτό το χάλι.....Ναι, ο λαός ζητάει δικαίωση...ζητά δικαιοσύνη...ζητά πραγματικό έλεγχο. Τόσο κακό είναι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Visky
    Λυπάμαι πολύ .Φαίνεται ότι δεν κατάλαβες το κείμενο. Δεν αφορά τη δίκη των 6 αλλά τη δίκη των 5,όπως φαίνεται και από τον τίτλο.Η ενδεχόμενη δίκη των 5 συνειρμικά με οδήγησε στη δίκη των 6. Η απάντηση σου περιορίζεται στη δίκη των 6 και ειλικρινά δεν κατάλαβα τη θέση σου, αφού ουσιαστικά συμφωνείς και επιβεβαιώνεις αυτά που για τη δίκη των 6 αναφέρω και όχι μόνο, αλλά καταλήγεις και ''βασιλικότερη του βασιλέως'' Η αναψηλάφηση της δίκης που ζήτησε ο εγγονό Πρωτοπαπαδάκης , τι σχέση έχει με το ότι ο γιος του Μπελογιάννη δε ζήτησε αναψηλάφιση της δίκης του πατέρα του;;
    Πάντως για την ιστορία σου λέω ότι πρωθυπουργός στη θητεία του οποίου δικάστηκε και καταδικάστηκε ο Μπελογιάννης ήταν ο Πλαστήρας.
    Ελικρινά λυπάμαι για τη σύνδεση που κάνεις της καταδίκης σε θάνατο ,της μη εκτέλεσης της ποινής αλλά τη μετατροπή της σε ισόβια δεσμά και την αθώωση των πρωτεργατών της απριλιανής χούντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ ΓΩ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΤΑΝ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΚΕΣ ΣΕ ΣΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗΣ, ΜΟΝΟ ΔΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ.ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ΕΓΩ ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΣΕ ΖΥΓΑΡΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ Ή ΤΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ.ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ. ΑΛΛΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΔΙΚΕΙ, ΒΛΑΠΤΕΙ Ή ΕΓΚΛΗΜΑΤΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ. ΓΙΑΥΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΄΄ΠΑΤΕΡΕΣ΄΄ Σ΄ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή