Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Μαθηματική φόρμουλα για την αντοχή στον Μαραθώνιο!!


Ο Μαραθώνιος πάντα προκαλούσε τον θαυμασμό μας...............
Οι ευκαιρίες να θαυμάσουμε τους μαραθωνοδρόμους δεν είναι μόνο μια παγκόσμια διοργάνωση , ούτε μια Ολυμπιάδα...............
Πολλές διοργανώσεις λαμβάνουν χώρα στον κόσμο, στα πλαίσια επετείων ,ώστε να εξασκείται ο αθλητής σε πραγματικό χώρο και χρόνο....
Μια τέτοια διοργάνωση είναι και αυτή της Αθήνας....
Εθελοντές αθλητές θα λάβουν μέρος στον αγώνα και οι διοργανωτές προσκάλεσαν και τρανταχτά ονόματα του διεθνούς αθλητισμού για να συμμετάσχουν...
 O αριθμός των εθελοντών αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του Κλασικού Μαραθώνιου και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 10% προέρχεται από χώρες του εξωτερικού. Η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών είναι γυναίκες σε ποσοστό 65%, ενώ το 40% είναι άτομα ηλικίας από 18 έως 30 ετών.

Ο 28ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.
 ...............................

Ξέρουμε ότι ο Μαραθώνιος είναι αγώνισμα αντοχής......
Έχουμε θαυμάσει σε πολλές Ολυμπιάδες αγωνιστές -αθλητές!
Έχουμε συγκινηθεί από άλλες προσπάθειες ,που κατόρθωσαν σερνόμενοι να τερματίσουν....Έχουμε δει αθλητές να σταματούν γιατί οι δυνάμεις τους τους εγκατέλειψαν!
Τι είναι αυτό που κάνει τον αθλητή να αντέχει τόσο πολύ;;;
Είναι μόνο η άσκηση ως εξάσκηση;;;
Χρόνια προπόνησης έχει αποδειχθεί ότι δεν επαρκούν για να  τερματίσει ένας αθλητής...
Το μυστικό του τερματισμού όμως ............βρέθηκε!!!!!!
Η νέα έρευνα από τον Μπένζαμιν Ράποπορτ, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του τμήματος Επιστημών Υγείας και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου ΜΙΤ ,  υπολόγισε μια νέα μαθηματική φόρμουλα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό μαθηματικής βιολογίας «PLoS Computational Biology», που επιτρέπει σε κάθε δρομέα να υπολογίσει με ακρίβεια πόσες θερμίδες από υδατάνθρακες πρέπει να έχει πάρει εκ των προτέρων για να διαθέτει αρκετό απόθεμα, ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην κούρσα και να μην αναγκαστεί να την εγκαταλείψει.
Βέβαια ,οι αθλητές εφοδιάζονται με υγρά σε όλον το δρόμο...Αλλά ,σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το ήπαρ έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει περισσότερους υδατάνθρακες που ο αθλητής θα υπολογίσες το ''πόσες;'' με το μαθηματικό τύπο.

Περίπου το 40% των μαραθωνοδρόμων «πέφτουν πάνω σε ένα τοίχο», εκτιμά ο Ράποπορτ, ο οποίος ο ίδιος έχει τρέξει 18 Μαραθώνιους και έχει άμεση πείρα των προβλημάτων της απαιτητικής κούρσας. Όπως αναφέρει, σε αυτές τις περιπτώσεις, που συχνά οδηγούν στην αδυναμία συνέχισης, ο αθλητής έχει «κάψει» όλους τους υδατάνθρακές του, που είναι αποθηκευμένοι στο ήπαρ και τους μυς του, με συνέπεια να υποχρεώνεται να επιβραδύνει δραματικά, καθώς ο οργανισμός του αρχίζει πλέον να «καίει» το διαθέσιμο λίπος του.
Τι είναι αυτός ο ''τοίχος'' που ''συναντούν '' οι αθλητές που χάνουν τις δυνάμεις τους;;;
«Νιώθεις σαν να μην μπορείς να προχωρήσεις πια. Η θέλησή σου δεν σε υπακούει και δεν είσαι πλέον σε θέση να τρέξεις πιο γρήγορα», δήλωσε. Πολλοί μάλιστα μαραθωνοδρόμοι πιστεύουν ότι αυτό το αίσθημα είναι αναπόφευκτο, κάποια στιγμή, σε μια τόσο μεγάλη διαδρομή όπως ο Μαραθώνιος, όμως ο Ράποπορτ υποστηρίζει ότι το μυστικό της αντοχής κρύβεται στην «φόρμουλά» που ανακάλυψε

Αρκεί λοιπόν, κάποιος να υπολογίσει τρία πράγματα:
το βάρος του
το χρόνο που θέλει περίπου να κάνει μέχρι τον τερματισμό
και την μέγιστη ικανότητά του για λήψη οξυγόνου από τους πνεύμονές του (ονομάζεται VO2max), κάτι που δείχνει την ικανότητα του για αερόβια άσκηση.
Η τελευταία αυτή παράμετρος μπορεί να μετρηθεί σε ειδικό μηχάνημα, ενώ μπορεί να υπολογιστεί πιο χονδρικά και λιγότερο επιστημονικά, αν κάποιος διαιρέσει τον μέγιστο αριθμό σφύξεων της καρδιάς τους (σε συνθήκες μέγιστου στρες) με τον ρυθμό σφύξεων σε ανάπαυση και να πολλαπλασιάσει μετά το αποτέλεσμα με το 15. Μια χονδρική εκτίμηση για τον μέγιστο αριθμό σφύξεων γίνεται αν αφαιρέσει κανείς την ηλικία του σε έτη από τον αριθμό των 220 σφύξεων το λεπτό.
Ο συνδυασμός του βάρους, του επιθυμητού χρόνου της διαδρομής και της αεροβικής ικανότητας -μέσα από μια μαθηματική φόρμουλα- δίνει ένα αριθμό που δείχνει στους δρομείς πόσες έξτρα θερμίδες από υδατάνθρακες θα πρέπει να πάρουν πριν τρέξουν.
Ο αμερικανός ερευνητής έχει μάλιστα δημιουργήσει ένα online «εργαλείο» υπολογισμού, που μπορεί να βοηθήσει τους υποψήφιους μαραθωνοδρόμους να κάνουν τους σχετικούς υπολογισμούς, στη διεύθυνση hhtp://endurancecalculator.com. πηγή

 

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΟΙ ΘΑΥΜΑΣΜΟΥ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ. ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΟΛΟ ΤΟΝΚΟΣΜΟ, ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΙΓΜΗ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή